Home > International Resistance, Magyarul/Hungarian > Sztrájkfelhívás Spanyolországban és Olaszországban

Sztrájkfelhívás Spanyolországban és Olaszországban

Spanyolország legnagyobb uniója, a Comisiones Obreras (CCOO) kilátásba helyezte az általános sztrájkot a megszorító intézkedések ellen, és ezzel egyidőben Olaszország fő baloldali szakszervezeti tömörülése is következő hónapban egy egynapos sztrájkkal fenyegetőzik a reformcsomag bevezetése esetén.

CCOO vezetője, Ignacio Fernandez Toxo elmondta, hogy ő “valószínűleg” sztrájkra hívna a szocialista kormány “jobboldali gazdasági politikája, a pénzügyi spekulációk, és a piacok ellen.”

Az eurózónában 20%-os munkanélküliséggel Spanyolországban jár az élen, ami 2007-ben még csak 8%-ról ugrott fel köszönhetően az ingatlanpiaci lufi kidurranása és a fogyasztási visszaesésnek, milliók maradtak munka nélkül az építőiparban és a szolgáltatói szektorban.

Miután Görögországban a tiltakozás erőszakos fordulatot vett, Spanyolország is hasonló úton haladhat, a kormány drasztikus kiadáscsökkentései miatt, hogy megnyugtassa a piacokat a közpénzek feletti ellenőrzésről.

Az USA elnöke, Barack Obama és a Angela Merkel német kancellár figyelmeztette a spanyol kormányt, hogy reformok azért szükséges, hogy a csődhullám ne terjedjen át a görögnél több, mint háromszor nagyobb gazdaságban.

Bár Toxo nem tért ki rá, hogy milyen hosszú munkabeszüntetést terveznek, az egyik szóvivő elmondta, hogy a általában az ilyen megmozdulás egy napig szokott tartani.

CCOO és Spanyolország második legnagyobb szakszervezeti uniója, az UGT már szervezi is a közszolgák sztrájkját július 8.-ára, akik dühösek a megszorítási hardjárathoz tartozó bércsökkentéiken. A kérdésre, hogy vajon az UGT csatlakozna-e az általános sztrájkhoz, a szóvivőjük ezt válaszolta: “Mi nem utasítjuk vissza a felhívást. Az álláspontunk változatlan.”

A CCOO és az UGT tehát már elkötelezte magát, hogy harcol a közalkalmazottak béreinek csökkentése ellen, ami része a 15 milliárd eurós (18.76 milliárd dolláros) reformcsomagnak, amit a kormány a múlt csütörtökön jelentett be.

Miközben a szakszervezti uniók erősen védik a közszolgákat, akik fizetik a teljes tagsági díjat, a többi spanyol munkás érdekei senki nem képviseli. A spanyol munkások csupán kb. 16%-a szakszervezeti tag.

Munkanélküliek

Számítások szerint a három millió munkanélküli 90%-a 2007 óta vesztette el az állását a 46 milliós országban, akiknek csak ideiglenes munkaszerződése volt, és többsége nem szakszervezeti tag.

Egyes gazdasági szakértők szerint a sztrájkban nem lesz széleskörű részvétel, még a szakszervezeti tagok sem fognak mind részt venni, mert sokuknak viszonylag stabil szerződése van és csak vonakodva kockáztatná a kivonulással azt.

A szakszervezetek maguk a szocialista kormányhoz kötődnek, ezért nem áll annyira érdekükben széleskörű akciót provokálni a miniszterelnökkel, Jose Luis Rodriguez Zapateroval szemben. Az Expansion című napilap tavalyi jelentése szerint a kormány a szakszervezeteknek juttatott pénzeket 50%-al növelte az elmúlt két év során, miközben Spanyolország az eddigi legrosszabb gazdasági pangást éli át.

Olaszország

Guglielmo Epifani a CGIL federáció vezetője ugyancsak tiltakozásra hívja június 12.-ére Rómában a közszférában dolgozókat, akik hároméves bérfagyasztással néznek szembe, a 24.9 milliárdos deficitcsökkentő lépések részeként. A szakszervezeti unió vezetősége június második hetében ül össze a végleges döntés meghozatalára.

“A megszorítások a munkásokra koncentrálnak, a régi recept szerint a magas jövedelmű réteget elkerülik.” – közölte Epifani.

A CGIL tagjainak sztrájkja komoly fennakadásokat okozhat Olaszország szerte, de a munkásmozgalom megosztott, mert két nagy szakszervezeti szövetség is kihátrált hirtelen a munkabeszüntetés hirdetése mögül.

Olaszország eurómilliárdos miniszterelnöke megtörte végül hallgatását a a kabinet által kedden késő éjjel jóváhagyott megszorító csomagról a pénzügyminiszterrel, Giulio Termontival közösen tartott sajtótájékoztatón, tagadva, hogy bármilyen ellentét lenne kettejük között.

Berlusconi közölte, hogy nem lesznek adóemelések, és a deficitcsökkentést közös európai erőfeszítésként mutatta be, ami a kormányok költekezését csökkenti. A jólléti rendszer “felelőtlenné” vált Olaszországban, mondta.

“Áldozatot kell hozni, hogy megmentsük a valutánkat. Meg kell védenünk az eurót, hogy megmentsük Olaszország jövőjét, gazdagságát, a béreinket, és a családi megtakarításokat.” mondta Berlusconi.

“Mindannyian közös csónakban evezünk, ami előrehalad, és át fog lendülni ezen a nehéz időszakon.”

A nyugdíjazásra váró közalkalmazottaknak annyit üzent, hogy: “Csak kérjük, hogy maradjanak még pár hónapig munkában.”

Megjegyzés: Spanyolországban már tavaly nyáron a fémipari munkások sztrájkoltak és a tüntettek egy új bérezésért, ami összecsapásokba torkolott.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: