Home > Greek Fire, Magyarul/Hungarian > Háborús övezetté alakult Athén

Háborús övezetté alakult Athén

Három ember megfulladt a Marfin Bank égő épületében, miközben harcok folytak a megszorító lépések ellen tüntetők és a rendőrség között.

Az athéni tiltakozó felvonuláson megközelítőleg 200.000-en vettek részt (a külföldi médiákban közzétett 20.000-es szám csak a PAME felvonulásra utalt egyedül), ami a csúcspontját jelezte a május 5.-ére szervezett általános sztrájknak, bár a sajtó jelentések hiányába – mivel a média is részt vett a megmozdulásban -, konkrét számokat nem lehet mondani. Miután a PAME (A Kommunista Párt szakszervezete) tüntetői elhagyták a Syntagma teret, a fő felvonulás első sorai megérkeztek a Parlament elé, és kitörtek első összecsapások a Stadiou utca végén. A tömeg ezután az Ismeretlen Katona terén vonult át, meghátrálásra kényszerítve az Elnöki Gárdát és megrohamozta a Parlament épületét, de itt megállították őket a rohamrendőrök, akik ma különösen bizonyították hűségüket a kormányzathoz, és a határozott fellépést a tüntetők ellen. Nemsokkal ezután a Parlament körül alakultak ki az ütközetek, a tüntetők molotov koktélokat és köveket szórtak a zsarukra, felgyújtottak egy megerősített páncélzatú rendőri járművet, a rendőrség pedig elképesztő mennyiségű könygázzal válaszolt, ami gyorsan egész Athén levegőjét csípőssé tette. Ahogy a barrikádok emelkedtek a a Syntagma téren, úgy terjedtek a harcok a városközpontban, és öt órán át tartottak.
Az összecsapások közben több állami épületet is felgyújtottak, többek között a Attika Megyei Igazgatóságét is. Miközben ezek a sorok íródnak, a Pénzügyminisztérium épületéről jelentették, hogy lángokban áll, és fontos adó dokumentumok semmisülnek meg a tomboló tűzvészben. Ugyanakkor furcsa, hogy a negyedik emelet gyulladt ki, amit a magassága miatt nem érhetnek el a benzin-bombák. Az épület teljesen összeomolhat.

A görög idő szerinti 14:00 utáni híradások szerint az események hatására a legtöbb rádió és tv adó a sztrájkjuk befejezése mellett döntött, arra hivatkozva, hogy a Marfin Bank Stadiou utcai fiókját a tüntetők gyújtották fel, ami 3 munkás halálához vezetett (köztük egy terhes nőéhez is). Ugyanakkor ez az érvelés teljességgel bizonyítatlan. Egy harminc évvel ezelőtti hasonló esetben anarchistákat vádoltak meg a Panepistimiou utcai Kappa-Marousi épület felgyújtásával, ami több ember halálát okozta, aztán később kiderült, hogy a tüzet a rendőrség kilőtt könnygázgránátai okozták.

Miután a három munkás halálának híre bejárta Athént, új összecsapások szaporodtak el a görög fővárosban, miközben hatalmas tömeg gyűlt össze a leégett bank épületénél, amikor a Marfin Bank egyik fejese meglátogatta a helyszínt. Összecsapások törtek ki a rendőrség és a tömeg között, mert az összegyűltek a banki mágnást megtámadták azért, mert arra kényszerítette a bennégett munkásokat, hogy törjék meg az általános sztrájkot, és bezárta őket az épületbe annak ellenére, hogy ők már délben az épület kiürítését követelték.

A Parlamentben a Görögország Kommunista Pártja a kormányt vádolta a halálesetekért, arra hivatkozva, hogy ez a fasiszta provokáció műve volt. A Kommunista Párt arra alapozza ezt, hogy 50 fasiszta próbált bejutni reggel a PAME demonstrációjára, a szakszervezet zászlóit lengetve. A fasisztákat kiszúrták és elkergették, míg végül a rendőri vonalak mögött találtak menedékre. A szélsőjobboldalt sejtve a halálesetek mögött, a Radikális Baloldali Koalíció kijelentette a Parlamentben, hogy a kormány nem tettetheti az áldozatok iránt érzett fájdalmat, mivel eddig is az emberek életére tört, minden lehetséges eszközzel.

Széleskörű összecsapások zajlottak Szalonikiben is, ahol hozzávetőlegesen 50.000 ember vonult fel, hogy leromboljon több tucat bankot és nagyobb üzleteket Görögország második legnagyobb városában. Az összetűzések több órán keresztül tartottak. A híradások szerint az anarchisták elfoglalták a város Munka Központját.

Patrasban körülbelül 20.000 tüntetőt szállítottak a traktorosok és szemeteskocsik vezetői a járművükön a protesztre, ahol lángoló barrikádok emelkedtek a város nagyobb utcáin, és összetűzések alakultak ki a rendőrséggel.

Ioanninában a tüntetők bankokat és üzleteket támadtak meg, amire a rendőrség erős könnygázt zúdított rájuk. Heraklionban 10.000 felvonulóról érkezett jelentés, akik a megszorító intézkedések ellen szerveződtek. Korfun a reformellenes tüntetők megszállták a Megyei Igazgatóság épületét. Megszállták még a Hivatali Központot Naxosban és a Városházát Naoussában is.

Az athéni zavargások hatására a rendőrség körbekordonozta az egész városközpontot, ellenőrző pontokat létesített a bejáratoknál, miközben minden rendőrségi felhatalmazást az átjárásra visszavontak. Jelenleg a harcok a város belső részein folytatódnak, és a híradások szerint a rendőrség az erőit egy anarchista squat megrohamozására mozgósítja Exarchiában.

A banki munkások szakszervezete (OTOE) sztrájkot hírdetett holnapra, a három munkás halálára válaszul. A szakszervezet a bank vezetőit és a rendőrséget hibáztatja.

Videók

A tűzoltók mentik a benntrekedt dolgozókat a BBC videóján.

A rendőrök védelmezik a banki vezetőket ezen a videón.

Exarchiában a rendőrök egy kávézóba törnek be:

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: