Home > Greek Fire, Magyarul/Hungarian > Antianarchista boszorkányüldözés Görögország szerte

Antianarchista boszorkányüldözés Görögország szerte

Antianarchista boszorkányüldözés vette kezdetét Athénban péntek reggel óta, amikor is hajnalban legalább 6 embert vett őrizetbe a rendőrség “terrorista” cselekményben való részvétel gyanújával. A média megszellőztette a letartóztatottak neveit, illetve azt a vádat, miszerint az őrizetbe vettek a Forradalmi Harc tagjai. Válaszul az Athéni Műszaki Egyetemet anarchisták szolidaritásból elfoglalták.

Péntek hajnalban az antiterrorista rendőri egység betört három házba és őrizetbe vett 4 embert belföldi terrorizmus gyanújával. Ahogy az első hírek megjelentek a Közrendi Minisztériumhoz közelálló blogokon és újságíróknál, a görög nyilvánosságot valósággal bombázni kezdték a feldúlt házakról, “terrorista fészkekről” készült képek, és a letartóztatottakról felfedett szedett-vedett információk a média részéről, dacára annak, hogy a rendőrség semmilyen hivatalos bejelentést nem tett. A média elsőre két őrizetest azonosított be, a görög anarchista mozgalom régi motorosait, akik rendszeres bebörtönzéseikről, éhségsztrájkjaikról híresek és a helyi szolidaritási tömegmozgalom vezéregyéniségei voltak egy időben. Természetesen mi nem fogjuk ezeket a neveket, és személyes adatokat róluk itt közölni. Aztán további rendőrségi műveletek követték az előzőeket, betörve több anarchisták lakta házba, állítólag még több letartóztatással, de ezekről a rendőrség hallgat. Ezeknek az eseményeknek a hatására a médiában kiújult az anti-anarchista vagdalkozás és propaganda, történetek kaptak lábra a letartóztatásba került anarchisták és [a rendőrség által] meggyilkolt Lambros Foundas kapcsolatáról, és búvóhelyen talált fegyverekről és kommünikékről. Ami egyenlőre biztosnak látszik, hogy a rendőrség talált “bomba készítéshez felhasználható anyagot”, azaz közönséges házi tisztítószereket, motorolajat, stb. és “írott anyagot és feljegyzéseket amely a Forradalmi Harc kommünikéihez hasonló”, azaz  anarchista vagy marxista szövegeket. Ezen kívül egy anarchistát feltartóztattak és elszállítottak el az utcáról “fegyveres rablás” gyanújával. A rendőrség a szülei házához vitte és ott a nagyapja 1914-ből való vadászpuskáját elkobozták, mint bizonyítékot. A férfit ma reggel állították elő a vizsgálóbírónál [államügyész?].

Válaszként az athéni anarchisták elfoglalták és azóta is megszállás alatt tartják a belvárosi Polytechneiot [Műszaki Egyetem] és általános gyűlést hívtak össze ma délutánra a szolidaritási kampány koordinálására.

Zavargások törtek ki a Salonica Ariszotetelészi Egyetem előtt előző éjszaka egy felszámolt squattal szolidaritásban rendezett buli során. Múlt hétfőn a rektor beküldte a buldózereket és leromboltatta az elfoglalt “lyomenát” épületeket, a Utcai Támadás nevű punk kollektíva és a elektro-anarchista Freeteza lakhelyét. A kifejezetten jobboldali rektor nem habozott a rohamrendőröket beküldeni az egyetemi menedékbe. Ügyvédek vádat emeltek a rektor ellen a menedék ellehetetlenítéséért és a mindössze a cserepek miatt veszélyesnek nyilvánított épületek illegális lebontásáért. Úgy tűnik a tegnap éjjeli zavargásokat a lyomena lebontása miatt alakultak ki.

Ugyancsak tegnap fasiszta söpredék megkísérelte felgyújtani Agros-t, a squat-területét Tritsis parknak Athénban. Előtte tucatnyi fasiszta militáns az afrikai utcai árusokat támadott meg Monastirakiban. A bevándorlóknak sikerült tartani magukat egészen addig, amíg a fasiszták nem kaptak segítséget a motorosrendőröktől a rasszista pogromjukhoz, amit úgy harangoztak be az interneten, mint “az illegális kereskedelem elleni hadjárat.”

Frissítések:

—-

A rendőrség leközölte annak az öt férfinak és egy nőnek a nevét és fényképét, akiket letartóztattak. Mivel a ítélet nélküli letartóztatásban lévők neveit és képeinek közzététele felrúg minden etikai szabályt (most hagyjuk a burzsoá alkotmányos szabályokat, melyek szintén tiltják ezt), ezért nem fogom itt továbbadni azokat addig, amíg az érintettek maguk nem hozzák nyilvánosságra. Mindenesetre annyi tudható, hogy az egyike a foglyoknak a rendőrség állandó gyanúsítottja, aki már több évet sínylődött a köztársaság celláiban.

A hatodik férfit ma tartóztatták le, és a lakásában tartották bilincsben Exarcheiaban órákon át, miközben a rendőrség átkutatta a lakását. Az elhúzódó eljárás alatt összegyűlt kb. 100 anarchista az épület körül és összecsaptak a könnygázzal oszlató zsarukkal és barikádokat emeltek.

A rendőrség állítása szerint találtak egy merevlemezt a Forradalmi Harc régi közleményeivel (amik bármelyik burzsoá híroldalról letölthetőek) és egy “jövőbeli támadás közleményének tervezetével” (ami valószínűleg egy általános anarchista politikai helyzetelemzés).

Vannak pletykák, melyek szerint a Forradalmi Harc tervezett egy nagyszabású merényletet a Nemzeti Rendőrfőparancsnokság (GADA) ellen, és hogy a rendőrség megtalálta azt a nyomtató, amivel a Forradalmi harc kommünikéi lettek nyomtatva, de a rendőrség ezeket nem erősítette meg. További 10-12 ember után folyik a keresés. Mindenesetre a médiában terjesztett hírekkel óvatosan kell bánnunk, főleg amiatt, mivel két olyan anarchistának nevét is bevették a sorba, akiket a rendőrség egyáltalán nem is keres.

—-

Egy másik szolidaritási tüntetést tartottak ma délután, ezúttal Petralonában, egy elvtárs háza előtt, ahol az antiterrorista rendőrség házkutatást tartott. A tüntetők az antiterrorista hadművelet ellen skandáltak szlogeneket, és nem sokkal később a rohamrendőrök támadták meg őket. Ezután a tüntetők egy menetben indultak el a Ekaterini tér felé, többek között ilyen szövegeket harsogva: “amikor betörnek a házadba, akkor törsz ki a ketrecetből”. A Nea Ioniai állítólagos “bűnfészek” elől közvetítő TV stábot megtámadták a útközben a tüntetők. A radikális elektronikus média szerint a letartóztatásban lévők visszautasították az ételt és a vizet.

—–

Tegnap éjjel a görög rendőrség antiterrorista hadművelet továbbfolytatódott több tucat ház feldúlásával országszerte, állítólag a Forradalmi Harc “fegyveres rejtekhelyei” után kutatva. Kypseliben, Athén belvárosában több, mint 300 anarchista gyűlt össze egy elvtárs házkutatása alatt éjfél tájékán, ami teljesen illegális görögországban (az éjszakai házkutatások megszegik a junta-korszak utáni alkotmányt). Amíg ezek a sorokat írom, a rendőrök átszállítják a vádlottakat az Athéni Evelpidon Bíróságra több fontos útvonalat is elkordonozva. A bíróság épülete elé demonstrációra hívnak az anarchista elvtársak. Hozzá kell tenni, hogy a bíróságok jelenleg alig működnek az ügyvédek háromnapos sztrájkja miatt. A rabokkal sem a rokonok, sem az ügyvédek nem találkozhatnak, ezzel teljesen megsértve magát a polgári jogi szabályozást.

—-

Összecsapások kezdődtek az Evelpidon Bíróság épületei között, amikor a rendőrség géppisztolyokkal felfegyverkezve kivezette a rabokat a tárgyaló teremből. A tüntetőket könnygázzal támadta meg a rohamrendőrség, akik közül sokat súlyosan megvertek; egy tüntető kórházba került a jelentések szerint. Két elvtársat tartóztattak le az összecsapások alatt. A burzsoá média szerint az antiterrorista törvény teljes szigorával lesújtanak a letartóztatásban lévőkre, és a rendőrség folytatja a házkutatásokat az ország több pontján. Az őrizetesek rokonai feljelentést tettek a rendőrség ellen, mert a rabokat verik a vallatások során, és az átkutatott házakat teljesen feldúlják.

A radikális média jelentései szerint a bírósági tüntetésre tartók rasszista röplapot osztogató náci gyökéreket támadtak meg, akik súlyos sérülésekkel kerültek kórhába.

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: