Home > Greek Fire, Magyarul/Hungarian > Újabb sztrájkhullám Görögországban

Újabb sztrájkhullám Görögországban

Az ügyvédek 3 napos sztrájkot jelentettek be, és az orvosok folytatják a munkabeszüntetést a megszorítóintézkedések ellen, a vasutasok leállították a mozdonyokat, miközben négy külön felvonulást rendeznek a nap folyamán a bírósági tisztviselők, tűzoltók és nyugdíjasok Athénban, együtt egy központi közalkalmazotti felvonulással délután.

Csupán pár nappal a görög húsvéti ünnepi időszak – ami a görög kormány fő reménye a társadalmi feszültség csökkenésére – előtt, a megszorító intézkedések elleni sztrájkok és tiltakozó felvonulások hulláma bénítja meg újra az országot.

Az ügyvédek három napos sztrájkot jelentettek be az intézkedések ellen 24.ikétől 26.ikáig (március 25. országos ünnep, szabadnap). Mindeközben az orvosok folytatják a munkabeszüntetést az ország közkórházaiban, az elmaradt béreik azonali kifizetését követelve. Az athéni orvosokkal találkozik ma az egészségügyi miniszter, annak ellenére, hogy Szaloniki-i (Teszaloniki) kollegáik elutasították a tárgyalást a miniszterrel pár nappal ezelőtt. Tegnap az ország orvosai hat órás leállást és egy demonstrációt tartottak az egészségügyi minisztérium előtt. Hozzá kell tenni, hogy a Nemzeti Villamossenergia (DEH) dolgozói és a munkaügyi miniszter közötti tárgyalások folytatódtak. A DEH szakszervezete kijelentette, hogy a tárgyalások eredménytelensége 48 órás sztrájkot von maga után, ami az egész országot sötétségbe fogja borítani.

Ezzel egyidőben a vasúti és városi vasúti dolgozók négy órás leállást terveznek a megszorítások ellen a déli csúcsforgalomban. A bírósági tisztségviselők folytatják a napi két órás munkabeszüntetési hadjáratukat a tervezett lépések ellen, ami eddig is káoszt teremtett a görög bíróságokon. A tisztségviselők ma délelőtt 10-kor  találkoznak az Eirinodikio bíróság épületénél, és onnan vonulnak a Parlamenthez.

Ugyancsak ma 11:00-ra gyűlnek össze a tűzoltók demonstrációt tartani az Omonoia-hoz, hogy aztán felvonulást tartsanak a pénzügyminisztérium előtt. Valamivel később tartják meg felvonulásukat a nyugdíjasok a gazdasági minisztériumnál. Hozzájuk csatlakoznak a Nemzeti Telekommunikáció, a Nemzeti Vasutak, és a Posta munkásai ugyancsak a nyugdíjak csökkentése ellen tiltakozva. Később a nap folyamán, este hatra szervezi az ADEDY – a közalkalmazottak és köztisztviselőket tömörítő egyesült szakszervezet – a központi tiltakozó menetet a “reformok” ellen Propylaea-tól a Parlamentig. Ezzel egyidőben antirasszista demót hirdettek az anarchisták az Amerikis téren, az afrikai bevándorlók törzshelyén, amire a neonáci csoportoknak fáj a foguk.

A folyamatos tiltakozások miatt valószínüleg Athén központja le lesz zárva az autók elől. A kormány pletykát és éppen ezeket cáfoló hírek egyvelegét terjeszti arról, hogy az ország IMF segítséget kért, vagy tönkre megy, vagy, hogy bevezetik a régi pénznemet. Ez az összezavaró-stratégiát az táplálja, hogy az újságok arról cikkeznek, hogy titokban a Kincstár régi bankókat nyom, és hogy március 25.ike “kritikus napja” lesz az eurónak. A kormány próbálja kifogni a szelet radikális tiltakozások vitorlájából a kapucni-elleni törvény azonnali visszavonásának, és a közterület megfigyelő kamerák leszerelésének igéretével.

taxikipali

  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: